100 jaar strijdlied en zelf meezingen, foto: Robs Reality

100 jaar strijdlied en zelf meezingen

De geschiedenis van het Strijdlied, en dan speciaal het socialistische strijdlied in Nederland, kan niet los gezien worden van de ontwikkeling van de Nederlandse arbeidersbeweging, waarin Nivon ook haar wortels heeft. De onderwerpen waren in vergelijking met andere strijdliederen zeer pragmatisch van aard. Het moest direct duidelijk zijn waar de arbeider voor streed. Zo ontstonden onder andere de Achturenmarsch en het Planlied.

Daarnaast was er ook plaats voor lyrische werken met een socialistische ondertoon zoals Morgenrood, maar ook de Arbeidersmarsch. In navolging van de Stem des Volks uit Amsterdam werden overal koren opgericht, die deze strijdliederen ten gehore brachten tijdens manifestaties, betogingen en optochten. Ze gingen zelfs tot het muzikale cultuurgoed behoren.

Vanaf 1920, dezelfde tijd waarin Nivon ontstond, verdwenen echter de meeste strijdliederen van het repertoire van de socialistische koren en maakten plaats voor het ‘grotere’ muzikale cultuurgoed. De reden hiervoor was dat veel thema’s verwezenlijkt waren. Zo ontstond er ruimte voor muzikale volksontwikkeling.

100 jaar strijdlied en zelf meezingen, foto: Robs RealityProgramma

Danny Nooteboom verzorgt een avond om over de geschiedenis van het strijdlied te praten, maar vooral ook om gezamenlijk te gaan zingen.
Opzet: Interview, lezing en gezamenlijk zingen

Danny Nooteboom

Danny is geboren in 1970, studeerde muziekwetenschap aan de universiteit Utrecht en koordirectie bij Frans Moonen en Joop Schets aan de Hogeschool Gorinchem.

100 jaar strijdlied en zelf meezingen, foto: Robs RealityIn 1996 studeerde hij af met zijn scriptie ‘Vrijheid wekt een lied’; over de arbeiders zangcultuur in Nederland op basis van archiefonderzoek van de Bond van Arbeiders Zangverenigingen (1902-1995) en de Stem des Volks Amsterdam (1898-2002). Uiteindelijk is de scriptie samen met Salvador Bloemgarten omgewerkt tot het boek ‘100 jaar Stem des Volks, van strijdlied tot oratorium’.

Momenteel is Danny voornamelijk werkzaam als dirigent van oratoriumkoren, geeft les aan dirigenten en is voorzitter de muziekadviescommissie van de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst.

Programma boeken

Mail naar danny@dannynooteboom.nl

Naar alle programma’s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *